torsdag 15 januari 2009

GRATTIS lillkillen....

Idag så fyller min lilla kille år.. han blir 16 år... jag kan inte riktigt fatta det.. hur kan han vara 16 år.. jag e ju bara 25.. typ.. ge och ta några 10 år.... *ler*

Lillkillen var född med hjärtfel – en så kallad ”blue baby” - så vi hade några månader som jag och hans pappa mådde väldigt dåligt och var väldigt oroliga. Vi hade förutom lillen även stora syster - då 14 månader. Jag var sisådär 22 och pappan var 24... och det kan jag säga.. det var inte lätt. Småbarns föräldrar, unga och få ett barn som om han inte opererades skulle dö innan han fyllde 6 månader...

Han föddes på en fredag efter ca 3,47 timmar med värkar…. Det gick relativt ok …
Han var lite lite blå men det var ”normalt” sa de till oss.
Han var 53cm lång och vägde 4200gr.. han var smaaaaal och lång….
De gjorde de vanliga prover och testerna på honom - och allt var bra. Vi valde att åka hem på söndagen för att återkomma på måndagen för 3 dagars kollen – vi valde att åka dit istället för som de rekommenderade oss att åka till barnavård centralen.
Och jag tackar än i dag att jag ville tillbaka – för när vi kom tillbaka på måndagen så var det en läkare som lyssnade på hans hjärta – och tystnade… gick iväg och hämtade en annan läkare som var lika tyst han. Sedan så bad de oss gå upp till en annan våning/avdelning för de hörde ett litet litet blås ljud – som kunde vara helt ”normalt”.
Väl där uppe fick vi träffa en hjärt speciallist – som utförde en ultraljuds undersökning på hjärtat.
Uppe på detta hade vi med oss lilltösen (14månader) som tyckte att allt detta var så super trist…
Läkaren sa till oss att vi behövde prata… jag sa då att jag måste ringa syrran som skulle få hämta lillan… för nu började jag fatta att det var allvar.
Jag fick sökt min syster på hennes skola – sa till dem att det var liv och död.. och syrran kom och hämtade tösen.
Vi fick då veta att Lilleman hade ett stort hjärtfel. Han hade ett hål mellan kroppspulsådern och lungpulsådern (?). vanligtsvis har bäbisar det felet – i magen - och det stängs när de föds. Men hans var för stort…. Så det var tvunga att laga det…. För annars skulle han inte överleva till sin 6 månaders dag….

Från den dagen kunde jag inte sova.. vi åkte in och ut till sjukhuset (de skickade hem oss……) för ibland så andades han jätte fort.. ibland inte alls. Eftersom det var ansträngade för honom att ammas så orkade han inte få i sig mat – så han blev smalare och smalare. Vilket gjorde att de inte kunde operera förrän han vägde sina 4200gr igen….
Till slut så började jag flaskmata honom (kände mig som en ko under denna tiden), och då gick han upp i vikt igen.

När han var 2 veckor åkte vi till barnavårdscentralen där vi fick träffa deras läkare - han skulle eg. bara vägas men när vi ändå var där och läkaren ändå var där så ville han träffa oss.
Han lyssnade på Lilleman och tittade på honom. När han var klar så säger han så här - "detta var en riktigt frisk och pigg kille - inga fel på honom.....".
Denna läkare skulle vi eg. ha träffat när lilleman var 3 dagar... jag tackar de högre makterna än idag för att jag och pappan valde att åka till stora sjukhuset.. tänk om vi hade åkt till denna korkade läkare som INTE upptäckte att han hade blåsljud.. då hade vi kanske inte haft en anledning att fira hans 16års dag idag...
Jag var URFÖRBANNAD och har till dags datum vägrat att ta varken mig eller mina barn till denna läkare... han är numera chef på vår vårdcentral här.....

Den 8/2 opererades han - de tom stängde av hjärtat helt och hållet under en tid - för att sedan sätta igång det igen. De satte in en gortex lapp i öppningen……
Han låg inne i ca 4 dagar efter operationen – sedan skickade de hem oss……

Under denna tid så hjälpte min syster och mormor oss massvis med lillan – hålla henne sysselsatt och passa henne under oändliga stunder på sjukhus

Han har under dessa år varit inne på kontroller – alla visar att han mår super bra…
Han var till och med på en stor undersökning som visade att han var tom friskare än de flesta barn i hans ålder som INTE hade haft hjärtfel……

Och han.. fyller 16år idag.. min lilla fjuniga kille….

Grattis lilla gubben…..

5 kommentarer:

Helena sa...

Grattis Grattis.Hoppas att han får en härlig födelsedag.Vad skönt att allt har gått bra.
Har en själv en kille som blir sexton i april.Och den äldste killen blir 18 i april.Kan inte fatta att tiden går så himla fort.
Säger som du .Känner mig inte äldre än 25.
Kram Helena

Maya å Freddan sa...

Grattis till "lill" killen! Vilken tur att allt gick vägen! Min lill kille fyller 8 år imorgon och han har oxå haft ett par vändor till sjukhus, inte lika allvarligt som det ni gått igenom, men oj vad det tar på en att vara orolig för sina barn!

Ha en trevlig födelsedag!
Mvh/Maya

Maya å Freddan sa...

Hej igen!
Tror att problemet med spånskivorna har att göra med att vvs-aren inte gjort så många fiskarhedenvillor än och antagligen inte riktigt greppat entreprenadomfattningen. Vår snickare sa som du skrev, att det var upp till vvs-aren så det blev rätt i förhållande till rören.
Allt löser sig, frågan är bara när... Men som sagt detta är ju en liten grej i jämförelse med vad andra är med om.
Tack för att du delade med dig av infon.
Mvh/Maya

Lösvirkesbyggarna sa...

Grattis i efterskott till "lillkillen".
Vilken resa ni har gjort! Jag måste erkänna att jag tror att ödet har ett finger med i spelet ibland. Det var nog helt enkelt meningen att felet skulle upptäckas coh då var det ju klart att ert val inte skulle falla på vårdcentralen när ni åkte på kontroll.
Kram Anna

Mia sa...

Oj, oj dessa små liv. Det måste varit jättetufft. Vilken tur att allt har gått bra.
Mia

Leta i den här bloggen

Att tänka på som nybyggare....

* kolla ALLT... vad gäller tex gällande om/avlastning så ni inte åker på en extra avgift när det gäller omlastningen.
* Grunden - är det några punktbelastningar som kan ge din grundkille "hicka"?
* vet grundkillen om att han tex skall gjuta för verandan?
* Geoteknisk undersökning - behöver ni göra en?
* Farbar väg fram till grunden - när man minst tror att det gäller... så gäller det (tex killen som schaktar vill ha ÄNDA fram till grunden....)
* Diskbänken i tvättstugan - hur sitter fönstret? Så det inte hamnar ovan fönstret....
* VVS killen - dubbelkolla hur många golvbrunnar/avlopp som han gör - är de klokt placerade utifrån vad du själv vill ha tvättstugan till?
* Elen - var skall tex stick kontakterna sitta - vilka vitvaror har ni valt? Standard kanske inte funkar för era val?
* Att sätta skiva på en sida innervägg betyder verkligen EN skiva även om man har valt spån+ gips.....
*Trappen - vet ni om att den kommer i pytte pytte små delar. och att man själv skall montera ihop dessa delarna.

det kommer nog mera som vi kommit på som kan vara bra att tänka på...

Men framför allt.... Ta tillvara alla små mirakel under själva byggandet.... för det är kul...att bygga själva....

Bloggintresserade

Räknare

Totalt antal besökare:
Antal besökare denna månad:
Antal besökare denna vecka:
Antal besökare idag:
Antal besökare online: